Een kuuroord voor de ziel

Het Klooster Loreto bestaat uit een kloosterkapel met aan weerszijden een kloostervleugel en het voormalig zogenaamde meisjeshuis van het klooster. Daarnaast bezit het kloostercomplex een unieke kloostertuin (park). Het klooster dateert uit 1878 en werd gebouwd naar een ontwerp van de Duitse architect H.J. Hürth.

Meer informatie

Veranderende tijden, vragen om een nieuwe toekomstbestendige visie, dit geld ook bij de herontwikkeling van het Loretoklooster.

Het klooster behoort toe aan de internationale zusterorde Zusters van het Arme Kind Jezus met als oprichtster de inmiddels zalig verklaarde Clara Fey. Een orde die staat en klaarstaat voor de gemeenschap en de minder bedeelden onder ons. We zien dat het religieuze profiel van de wereld snel verandert. Een groei in atheïsme, een afname in aanhangers van de Rooms-Katholieke kerk en een afname van het klassieke geloof in het algemeen.

Mede hierdoor verandert ook de functie van het klooster. Er is een aantoonbaar afnemende interesse voor de originele functie die een klooster bekleedt. Het klooster als locatie heeft echter een onmiskenbare aantrekkingskracht. Het beschermende karakter, de rust en stilte die het uitstraalt en het naar binnen gekeerde karakter passen naadloos bij de tijdsgeest van positieve gezondheid en zingeving.

kenmerken

Project
Loreto klooster

Opdrachtgever
Herontwikkelaar

Catagorie
Zorg | Verbouw | Verduurzamen

Terug naar overzicht